Besøg verdens første flådebase og et imponerende fæstningsværk fra 1684.
En endagsudflugt til fæstningsøerne Christiansø og Frederiksø – Danmarks østligste punkt.
Ertholmene – et eftertragtet udflugtsmål Ertholmene ligger og lokker ude i horisonten nordøst for Bornholm. Øgruppen består af to beboede øer, Christiansø og Frederiksø samt fuglereservatet Græsholmen og et antal større og mindre skær. Fra at være en samling øde klippeknolde, der stak op af havet, ændrede øerne sig til i dag at være et eftertragtet udflugtsmål for turister.
Dette unikke sted rummer en helt speciel stemning og mange trækfugle gør også stop her på deres vej. De senere år er øerne også blevet hjemsted for op til 500 sæler for fortrinsvis holder til på det lille klippeskær – Tat.
Christiansø er totalt fredet og ligger i dag næsten som den gjorde for 100 år siden. Lille Tårn indeholder et museum med gamle ting fra fæstningstiden og fra toppen af det nyrestaurerede Store Tårn har man en fantastisk udsigt over hele øgruppen.
Oplev historiens vingesus - Det startede i 1684 da Christians den V (1670 – 1699) bestemte, at der skulle bygges et forsvarsværk til flådens skibe i Østersøen. Ved freden i Roskilde 1658 havde Danmark mistet Skåne, Halland og Blekinge, det var derfor nødvendigt at kontrollere den svenske flådes bevægelser i Østersøen. På Ertholmene fandtes en naturhavn mellem to af øerne. Her byggede man fæstningen Christiansø, verdens første flåde base. Først opførtes de to karakteristiske tårne, St. Tårn på Christiansø og Lilletårn på Frederiksø.
Imponerende bygningsværk - På begge øer byggede man bastioner og ringmur mod det åbne hav. Godt skærmet bag dem ligger fæstningens mange andre bygninger. Et imponerende bygningsværk, som der blev arbejdet på under hele fæstningstiden. I havnen kunne den danske flådes skibe søge beskyttelse, hente vand og proviant samt få repareret skader under deres togter i Østersøen. I 1855 blev fæstningen Christiansø nedlagt. Tiden var løbet fra den slags forsvarsværker. Men den ligger der endnu, intakt og fortæller et stykke dansk kulturhistorie.
Livet på Christiansø i dag- I de historiske kulisser eksisterer i dag et velfungerende lille civilt samfund med ca. 90 beboere. På Christiansø er der f.eks. skole, kirke, fyr, posthus, bibliotek, forsamlingshus, museum, teltplads, købmand og gæstgiveri. Øen har sit eget brand- og redningsvæsen, el og vandværk.