English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2022

4. december - svar
Kender du de danske kunstmalere - også det mindre kendte?
Maleriet: Det mystiske bryllup i Pistoia
Svar: Kristian Zahrtmann
Leonora Christina i Maribo Kloster
Maleren Kristian Zahrtmann var en af de betydeligste danske billedkunstnere i slutningen af 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet.

Dengang også på grund af hans egen kunst, men i dag langt mere på grund af hans lærergerning på det, der oprindeligt hed Kunstnernes Frie Studieskoler, stiftet i 1882, og med lærere som Laurits Tuxen og P.S. Krøyer, men efter Zahrtmanns tilknytning i 1885 hurtigt blev kendt som Zahrtmanns skole.

Her var han lærer og mentor for flere betydende generationer i dansk kunst.
Jubal og Familie
Først kredsen omkring fynboerne med kunstnere som Peter Hansen, Johannes Larsen, Sigurd Swane og Frits Syberg og efter århundredeskiftet, den unge generation, der blev til bornholmermalerne, Karl Isakson, Edvard Weie, Olaf Rude m.fl.

TRE KUNSTFASER
Zahrtmanns liv kan i kunsthistorisk sammenhæng deles i tre faser.

Det traditionelle fin de siècle-maleri, når han var hjemme på Bornholm, historiemaleriet særligt centreret omkring skildringerne af Leonora Christina og endelig somrene i Italien, hvor sydens varme og farvepragt blev omsat til indtagende billeder.
Kristian Zahrtmann 1843-1917
Både Bornholms Kunstmuseum og Bornholms Museum ejer store samlinger af Zahrtmanns værker og genstande knyttet til ham.

Augustinusfonden har doneret et værk til samlingen: Erik Menveds dronning Ingeborg, der sørger ved sit 14. barns lig, en skitse fra 1898 til det store billede, der hænger i Norges Nationalgalleri.
Kilde-billeder: Bormholms Museum/open smk.dk/Wikipedia