English flagDanish flag

23. december

Kender du Danmark... også de mindre kendte steder?
Museumsgården, eller Lynggården, er et frilandsmuseum på sit oprindelige sted.

 
Museumsvej 3, Byrum 
9940 Læsø

Sølvgrå tangtag

Med sit enorme sølvgrå tangtag med bevoksning af blomstrende planter, er den et af de efterhånden få eksempler på de tanghuse, der tidligere var så almindelige på Læsø - og som ikke findes andre steder i verden. Skriftlige kilder fortæller, at der har boet mennesker "På Lynget" fra 
1630´erne, og gården var beboet indtil 1949, af Sine Krogbæk. Sine ændrede ikke meget i stuerne, så indboet er stadig placeret, som da hendes forældre overtog gården omkring år 1860; med åbne ildsteder, alkovesenge, uden elektrisk lys og med brønd på gårdspladsen.

Står som dengang

Staldene står også som dengang og fortæller om den enorme forandring, der er sket indenfor landbruget i løbet af en relativ kort årrække. Et besøg på gården, er en enestående chance for at opleve et læsøhjem med egen stubmølle, fra dengang mændene var på havet en stor del af året, og hvor kvinderne tog sig af landbruget, og gårdene. I gårdens udstillingsdel kan man blandt andet:
orientere sig om konstruktionen af tangtage og se de mange planter, der kan vokse på tagene.

Museum

Se nogle af museets læsødragter og samlingen af sølvtilbehør til dragterne.
se kirkedøren fra den tidligere Hals Kirke, der måtte forlades i første halvdel af 1700-tallet på grund af sandflugt. Nyde malerier fra museets samling, bl a Læsøpige i Nationaldragt af Michael Ancher.