English flagDanish flag

22. december

Kender du Danmark... også de mindre kendte steder?
Gudsageren -  en kirkegård, hvor gravene aldrig bliver sløjfet.

 
Kirkegårds Alle 14, 
6070 Christiansfeld

Brødremenigheds kirkegård

Gudsageren er Brødremenighedens kirkegård i Christiansfeld. Karakteristisk er alle gravene ens med en flad gravsten, der vender mod øst. Kvinderne ligger begravet til i den østlige del og mændene i den vestlige.

Kirkegården blev grundlagt i 1773 og den blev indviet med den første begravelse foretaget 2. april 1774 (menighedens første dødsfald var dog allerede 26. september 1773), og siden er ca. 2.000 blevet begravet på Gudsageren. I modsætning til de fleste danske kirkegårde bliver gravene ikke sløjfet, men får lov at ligge i al evighed.

Brødre og søstre

Gudsageren er indrettet med alléer af lindetræer og stier. Brødrene begraves mod vest og søstrene mod øst, dermed findes ingen familiegravsteder. Stenene er ens i udtryk, hvilket symboliserer menighedens lighed - også efter døden.

Over indgangsporten står på sydsiden "Det såes i Forkrænkelighed", der henviser til det jordiske liv, som vi skal miste, og på nordsiden "Det oprejses i Uforkrænkelighed", der henviser til det evige liv i paradis.

Alle gravsteder er ens

Gudsageren ligger nordøst for Christiansfelds historiske bykerne. Alle gravsteder er ens og ligger på en støbt sokkel, som hælder svagt mod øst. Samtlige gravfæstelser siden 1774 er bibeholdt og nummereret. Nummeret angiver rækkefølgen af dødsfald siden det første i september 1773.

På kirkegården findes desuden én mindesten over faldne i Første Verdenskrig og én over faldne under Slaget ved Kolding den 23. april 1849.

Gudsageren blev fredet i 1988.