English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2023

21. december - svar
Kender du de danske øer - også de mindre kendte?
Svar: Læsø
Julekalender Svar Læsoe
Læsø-julekalender historie
Læsø er skøn på alle årstider -  her skønt at færdes alle vegne - både på de lange strande, i klitplantagen, på Rønnerne og på lynghederne. Og når du er mæt af naturen, så er der stadig masser af gode butikker, spisesteder og vejboder at besøge.

Læsø har en fantastisk, varierende natur og også mange muligheder for forskellige vandreruter. Som ø beliggende i Kattegat er det givet, at der er rig mulighed for smukke vandreture langs kysten, hvilket enhver bør unde sig selv. At lytte til bølgernes skvulpen og mærke den friske vind i ansigtet er balsam for sjælen.

Men Læsø er også leveringsdygtig på vandreruter i andet terræn. På den nordlige del af øen finder du Læsø Klitplantage, hvor du kan bevæge dig ind mellem nåletræer og hede. På den sydlige del af øen kan du opleve Rønnernes natur og dykke ned i historien om de gamle saltsyderier. Mod øst er der de store klitområder og lyngheder ved Jegens, Danzigmann og Bløden Hale, og mod vest de fine indsøer og småklitter langs stranden.
Læsø-julekalender historie
Læsøs tangtage er sammen med saltsyderiet kernen i Læsøs kulturarv og optaget på tentativlisten til UNESCOs verdensarv. Tangtagene er takket være fondsmidler nu bevaret for eftertiden, og de unikke huse kan opleves på en flot vandrerute på Læsø - tanghusruten Gl. Østerby, som på et par timer tager dig rundt omkring en stor del af de flotte tanghuse på Læsø.

Læsø Saltsyderi - den, der står i sydehytten og lytter til saltsyderens beretning om Læsøsaltet, vil helt sikkert blive bjergtaget af stemningen i hytten, af bjælkekonstruktionen, vandets syden, lysstrålernes møde med vanddampen og røgen fra ildstedet.

Saltsydning er ikke et nyt fænomen på Læsø. Fra 1100-tallet og ca. 500 år frem har læsøboerne sydet salt på denne måde. Læsø salt fremstilles som pandesalt efter de gamle forskrifter. Det saltholdige grundvand hentes i brønde på Rønnerne. Vandet hældes i store jernpander, som hænger over ildstedet. Nu inddampes vandet, og når saltlagen er mættet, krystalliserer saltet. Herefter skovles det op i store kurve hvor det drypper af inden det tørres. Det er meget vigtigt at vandet ikke koger, for så bliver saltet bittert.
Julekalender spørgsmål 21 dec.
På kortet med Ø-CAMINO LÆSØ kan du finde 24 nedslag undervejs på turen, men der er naturligvis mange andre muligheder for både de store oplevelser og de store oplevelser i de små ting - du kan fx se dyreliv lige fra havørne til gule engmyrer.

I begyndelsen af 1900-tallet og op til ca. 1950 var der på nordkysten i Horneks 8-10 hytter, som fiskerne brugte som base for fiskeri, især af sorthummer med tejner.
Hytterne var bygget af forskellige materialer, der var drevet i land, og med tang eller rettere ålegræs på taget. De indeholdt som regel en eller to køjer, bord, stol og en kedel til at koge kaffe i.

I dag er der to hytter tilbage - Læsø Museum har brugsretten til den ene hytte, som ligger til venstre for P-pladsen. Du er velkommen til at kigge indenfor - her er en lille udstilling om natur, planter og dyr.

Neden for stenhuset er der opstillet to kikkerter, hvorfra man kan være heldig at se sæler og fugle.
Kilde-billeder: VisitLæsø