Kunstnerens mor Ane Hedvig Brøndum i den røde stue
Anna Ancher som person og kunstner fik hun en nøglestilling i den lokale kunstnerkoloni, der slog rødder i 1880’erne og blev et centrum for udvikling af en ny poetisk realisme i Danmark i de følgende tre årtier.
Som eneste skagbo og som en af de få kvindelige kunstnere fra denne generation, der havde kunsten som sin primære beskæftigelse og levevej, skilte Anna Ancher sig ud. Det gjorde hun også i den måde, hvorpå hun forbandt nye strømninger i europæisk koloristisk maleri med en lokal forankret sensibilitet over for mennesker, livsformer, vejrlig og landskab. Skagen var for hende omdrejningspunktet – men Norden og Europa var horisonten
Særtrækkene, den umiskendelige tone, i Anna Anchers maleri kan et stykke hen ad vejen forklares med denne blanding af vidt udsyn, baseret på nysgerrighed efter bevægelser og nye veje i samtidens maleri, og en stærk tilknytning til skagensmiljøet og det geografiske udgangspunkt.Men det særlige udtryk kommer også af hendes egen forvaltning af større kunsthistorisk tradition. Med sit maleri placerer hun sig i en lang og flerstreget historie, der trækker tråde tilbage til den italienske renæssance. De stille, afsondrede rum i hendes malerier, og personerne i disse rum, der ligesom lukker sig om deres egen indre verden, mens skygger med aftegninger af landskabet udenfor og felter af lyst spiller på vægge og overflader, har for eksempel ikke så lidt at gøre med 1500-tallets florentinske bebudelsesmalerier i hvilke lys, engle og ord strømmer ind i Marias lønkammer og hvor haver og fjerne landskaber anes igennem vinduer og døråbninger.