English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2023

13. december - svar
Kender du de danske øer - også de mindre kendte?
Svar: Omø
Julekalender Svar Omø
Omø-julekalender historie
Mange besøger Omø for at opleve den skønne natur. Havet, strandene, Skovbanken, Klinten, Mosen, engdraget, Søen - alle har de deres eget dyre- og fugleliv, og planter som er tilpasset livet på Omø.

​Solnedgange i alverdens farver, grønbrogede tudsers imponerende kvækken på de lune forårsaftener, stjernehimlen, som er ekstra klar og lysende, fordi den ikke forstyrres af gadelys, bølgernes rullen mod stranden, stilheden, der er så mærkbar, at man næsten kan høre den, tiltrækker mange folk.

Men også når himmel og hav står i et og det blæser "'en halv pelikan"', når en tur udenfor kræver, at man ifører sig Omøs nationaldragt (en blå-rød heldragt, som mange fiskere bruger dagligt, men som også mange omøboere har anskaffet), og når en tur langs stranden skal efterfølges af en kop varm te eller kaffe i en lun stue har øen sin charme.

Omø-julekalender historie
Omø er altid et besøg værd. Udover den smukke natur, det rige fugleliv,
og den smukke færgetur til øen, byder Omø på fiskerihavn, en moderne
lystbådehavn, en smuk historisk kirke og by, et fyrtårn fra 1894 samt et
ø-arkiv. Rundt på hele øen er der opsat informationstavler, der
fortæller om lige netop det sted du står på.

Omø By, som ligger midt på øen, har status som en af de bedst bevarede landsbyer i regionen. Byen har bevaret sin oprindelige landsbystruktur med gårde der ligger tæt i gadeforløb. Der er gadekær, stendiger, landsbyhaver og gamle beplantninger.

I sommeren 1997 fik Omø besøg af den cubanske kunstner William Perez, som sammen med fiskere fra Omø byggede tårnet af bundgarnspæle. Kunstværket fik navnet Monomenta a la Unidad - Monument til Enigheden. Alle, der deltog i at bygge kunstværket, har fået deres navne på pælene
Julekalender spørgsmål 13. dec.
På den østlige side af øen får man det bedste overblik over hele Omø fra Skovbanken, der er øens højeste punkt med sine 24 meter over havet.

Herfra kan man overskue havnen, landsbyen med kirken, søen, mosen og fyret. 
I klart vejr er der endda kig til hele ti øer: Sprogø, Fyn, Langeland, Lolland, Femø, Fejø, Vejrø, Glænø, Sjælland og naboøen Agersø.

​Omø bestod oprindeligt af to øer, hvor Skovbanken blev dannet af isen først. Den anden ø er der, hvor Omø By nu ligger. Omø Sø, er den sidste rest af det sund, der delte de to øer.

​Det er i området på den østlige side af øen, at der for få år siden blev fundet en stor sølvskat, der dateres helt tilbage til Svend Tveskægs tid. Andre steder på øen er der dog fundet spor efter folk fra Ertebøllekulturen cirka 5400 – 3900 før vor tid.

.
Kilde-billeder: omoe-net.dk