English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2022

13. december - svar
Kender du de danske kunstmalere - også det mindre kendte?
Svar: Poul Pava
Poul Pava - 1967
Den danske kunstner Poul Pava (f. Lausen) er født og opvokset i Ribe. Han har brugt mange liter maling og skabt rigtig mange kunstværker, siden han solgte Ribe Pavacenter og flyttede fra Ribe i starten af halvfemserne.

Da han flyttede fra Ribe, var det for at hellige mig kunsten, og han blev fra dag et kunstner på fuldtid. Det var lidt svært i starten, men han kom med en stil, som var anderledes, og en stil som halvdelen elsker og den anden halvdel hader. Men den halvdel, der kan lide hans naivistiske stil, er rigtig mange mennesker.

Han bor på Bornholm, hvor han driver butik og galleri Poul Pava Collection beliggende i Rønne.

Poul Pava har malet i over 30 år, hans motiver med de karakteristiske figurer beskriver “barnet i os alle” og kendetegnes af Pouls naive og spontane stil.

Han vil helst gerne selv være til stede, når hans malerier skal sælges, og så er det selvfølgelig særlig sjovt, når det er Sting, Pamela Anderson og George Lucas, der vil købe et .

Poul Pava er blevet rost af flere af de store kunstnere. Jørgen Nash kaldte ham ”Den store poetiske maler”, Jens Jørgen Thorsen sagde, at ”Poul Pava er fandens god, men der er ikke mange, der vil indrømme det” og Kurt Trampedach sagde: ”Pavas billeder er en af nyere tids mest originale værker”.

Da Poul Pava skulle forsøge at skabe sin egen karriere, fik han trykt postkort med fire forskellige motiver, kort han selv kørte rundt og solgte videre til gallerier og butikker. Det kickstartede hans karriere, for kortene blev revet væk.
Senere blev hans billeder lavet som plakater, og de blev trykt på lærreder, og så gik det pludselig stærkt.

Hans fantastiske univers af billeder og farver inkluderer alt fra større malerier, lærredstryk, posters, postkort, memory spil, designs på porcelæn og meget mere. Udover at være maler er Poul designer, jazzmusiker og digter.
Han har desuden samarbejdet med fonde og organisationer og bidraget med motiver til disse.

Poul Pavas originale univers og streg ses ofte forsøgt efterlignet i andres stil og design.
Kilde-billeder: Poul Pava/collection/Ribe ugeavis