English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2022

12. december - svar
Kender du de danske kunstmalere - også det mindre kendte?
Maleriet: Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen mod Nørrebro
Svar: Christen Købke

Christen Købke 1810 - 1848

Maleren Christen Schiellerup Købke var søn af bagermester Peter Berend Købke og Cecilie Margrethe født Petersen. 

Christen Købke fik sin første undervisning i hjemmet, men en gigtfeber, som i hans 11. år fængslede ham til et langvarigt sygeleje, fik afgørende betydning for hans livsbane. De tegninger, han syslede med under rekonvalescensen, bevægede forældrene til efter helbredelsen at sende ham til Kunstakademiet. Han studerede på Kunstakademiet i København allerede som 12-årig og indtil 1832.

Frederiksborg Slot. Parti ved Møntbroen

På Akademiet fik han allerede i 1822 adgang til den første tegneklasse og et års tid efter til Lorentzens malerstue, hvor han øvede sig i maling ved at kopiere flere portrætter. Han fik senere plads i Eckersbergs malerstue og  der begyndte han at male portrætter og øvede på de mindste i familien.

I 1831 vandt han en mindre sølvmedalje og i 1832 den store.

Et sommerophold i Århus gav ham lyst til også at tegne og male efter den frie natur. Men det meste af hans arbejde var endnu portrætter.

I slutningen af 1837 ægtede han en kvindelig slægtning, Susanne Cecilie Købke.

Cecilia Margrethe Købke, født Petersen, kunstnerens moder

Købkes større malerier er præget af en tør, akademisk stil. Det er særligt hans mindre studier og portrætterne, der beundres i dag. Hans bedste værker er prægede af ro og farvesans, hvor dagligdags motiver tilføres spænding og dynamik gennem utraditionelle beskæringer og dristige kompositioner.

Med familiens flytning til Blegdamsvej i 1833 indtrådte en ændring i hans kunst: For at forberede et gennembrud som maler begyndte han at arbejde med større formater og mere konstruerede kompositioner. Som led i planen rejste han til Bornholm, hvor en broder var præst ved Ibs Kirke ved Østermarie. I 1838 rejste han på dannelsesrejse til Italien over Dresden og München. På rejsen lavede han skitser og studier, som skulle blive grundlag for større malerier efter hjemkomsten til Danmark i 1840.
Kilde-billeder: open.smk.dk/Wikipedia