English flagDanish flag

11. december

Kender du Danmark... også de mindre kendte steder?
Kultippen - et ørkenlandskab, hvor der intet kan gro - der er ikke vokset et eneste stykke ukrudt i over 70 år.
 
Parkeringspladsen Kultippen
3790 Hasle

Kultippen

Ved Hasle Lystskov ligger Kultippen. Kultippen ligner næsten et rigtigt månelandskab, men faktisk er det ”efterladenskaber” af ler fra kulgravningen under 2. verdenskrig. Kultippen er et fantastisk område at udforske og byder samtidig på en helt fantastisk udsigt.

Efter en tur til Kultippen, kan man passende besøge en tidligere kulgrav, netop Rubinsøen.

Et besøg på månen

Besøg dette anderledes, men smukke, landskab lige syd for Hasle. Du finder ingen planter i område, og kun nogle tippe vogne fra dengang der var kulindustri. Hele området minder nærmest om et månelandskab. Kultippen ligger lige ud til kysten, og en sti fører direkte ned til stranden. På lune sommeraftener kan du opleve de smukke solnedgange over Østersøen. Bliver du længe nok til mørket lægger sig, så se op, hvor du kan opleve en fortryllende stjernehimmel over Bornholm. Området har meget lidt lysforurening, så stjerne står tydeligt frem på himlen. I kultippens landskab kan du derfor både føle dig som du er på månen, mens du ser på månen.

Sådan blev Kultippen skabt

Da man i 1940’erne foretog kulgravning ved Hasle, sorterede man “affaldsprodukter” som sand, grus, ler og kulstøv fra kullet. Sedimenterne blev kørt med tipvogn til kysten, og tømt ud over kanten.

Handlingen fik landskabet til at ændre sig med dybe sprækker og uden bevoksninger, og stedet minder nu om et goldt ørkenlandskab.

Kultippen fik sit navn efter de vogne, der tippede affaldsprodukterne ud over kanten.