English flagDanish flag

1. december

Kender du Danmark... også det mindre kendte steder?
Fantasiens Ø er et hemmeligt sted som appellerer til fantasi og forestillingsevne. 
Øen ligger i en sø i en skov tæt på Hillerød - og den er fuld af gode historier.
Store Dyrehave 3400 Hillerød

Kongens getaway

Da Frederik 7. var konge, havde han af og til brug for at slippe væk fra de royale pligter på Frederiksborg Slot. Han var ikke meget for hoflivet, men trivedes ude i naturen. Han byggede sit eget lille fristed, lystpalæ godt gemt af vejen på en ø i Breddam Sø i Præstevangskoven. Her kunne han fiske og slappe af under uformelle former, sammen med grevinde Danner. Øen var egentlig en halvø, men kongen fik gravet en kanal, så parret kunne være i fred. 

Romantisk lystpalæ med stjernehimmel

Det lille lystpalæ blev bygget i 1859 i romantisk engelsk havestil, i rå kampesten med elegante spidsbuede vinduer. det målte 7,5 x 10 m, og bestod af en stor sal eller spisestue og en anneksbygning i to etager med et køkken og fire soveværelser. Salens loft var udsmykket med østersskaller og flaskeskår i et sindrigt mønster, der, når lyset fra 3 store egetræs lysekroner ramte glasset , fik loftet til at stråle som en stjernehimmel.

På venstre hånd, inden man kommer til ruinen, ligger resterne af en stenhøj. Den skulle lede tankerne hen på oldtiden og den nordiske mytologi, som Frederik 7. interesserede sig levende for. Stenhøjen havde dog også et praktisk formål: den skjulte øens toilet.

Ruinen står tilbage

I dag kan man se en gavl i kampesten med spidsbuede vinduesnicher, så man må tage fantasien i brug for at se palæet for sig. Annekshuset blev revet ned i 1905, og den faldefærdige hovedbygning blev fjernet i 1960'erne.

Man kan også se en stor skålformet sten, som kongen påstod var den gamle døbefont fra Æbelholt Kloster men i virkeligheden var et vandingstrug til heste. Til højre står en sten med kongens monogram.