English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2022

7. december - svar
Kender du de danske kunstmalere - også det mindre kendte?
Maleriet: Vanløse-madonna
Svar: Henry Heerup
Leda og svanen
Billedkunstneren Henry Heerup (1907-93) har en unik plads i dansk kunsthistorie. Med sin karakteristiske stil satte han sit præg på datidens kunstscene, hvor især hans nyskabende skraldekunst og enestående bidrag til udbredelsen af grafik står som afgørende højdepunkter. I dag huskes Heerup for sit farverige, fantasifulde og symbolfyldte udtryk samt for sin karismatiske personlighed. Mange af hans bekendtskaber videregiver stadig anekdoter fra de mindeværdige år i haven på Kamstrupvej 96 i Rødovre.

Mennesket og kunstneren Heerup blev med andre ord folkeeje – med en ganske særlig plads i såvel voksnes som børns hjerter. Selvom vi kender ham så godt, denne Heerup, er der stadig et væld af uopdagede skatte at finde i fortællingen om hans liv og værk.
Forretningsnisserne
Heerup blev uddannet på Det Kgl. Kunstakademis Billedskole (1927-32). Selv i hans samtid var det en gåde, hvordan en akademisk uddannet kunstner kunne udvikle et så frit og spontant kunstnerisk udtryk. Heerup selv var ikke optaget af stil og trends, men kastede sig med en enorm arbejdsiver over en lang række materialer samtidigt. Skraldemodellerne skabt af fundne genstande opstod i et behov for en ”mellemting” midt i modernismens lidt rigide genre, og de første af Heerups skulpturer med genbrug bestod af hjemmelavet voks kombineret med en glaskugle, kapsel, musling eller lignende.
Henry Heerup 1907-1993
Allerede fra teenageårene havde Nørrebrodrengen en forkærlighed for at arbejde under åben himmel, og hans kombination af naturglæde og folkelighed blev et særkende. I 1945 købte Heerup en udstykningsgrund i Rødovre, og haven blev hans faste arbejdsplads og galleri gennem et halvt århundrede og var et mødested for mange af tidens kunstnere. Udflytningen fra Nørrebro til forstaden spejlede desuden en generel mobilitet i arbejderklassen, og Heerup fortsatte derved sit kunstneriske arbejde i tæt tilknytning til de mennesker, hans kunst afspejlede.

Heerup var gennem et langt liv med i mange kunstneriske sammenhænge; i sammenslutninger som Linien, Høst og senere den internationale CoBrA gruppe, men han var og blev en ener, hvis fokus var den fri udfoldelse.
Kilde-billeder:Heerup Museum