English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2023

7. december - svar
Kender du de danske øer - også de mindre kendte?
Svar: Fur
Julekalender Svar Fur
Fur-julekalender historie
Det er ikke tilfældigt, at Fur er kåret til Danmarks Skønneste Ø. For Fur er et fuldstændigt enestående sted, der giver et tydeligt indblik i Danmarks fortid i de tydelige lag af moler og aske.

Danmarks Skønneste Ø Fur er ikke kun interessant i danske sammenhæng – den har skam også et internationalt format, for Kulturarvsstyrelsen har sat molerlandskaberne på Fur på listen over danske lokaliteter, der kandiderer til at blive optaget på UNESCOs Verdensarvliste.
Fur-julekalender historie
Bispehuen - Stendalgraven er Furs største råstofgrav og den mest tilgængelige. Besøgende kan se de vekslende lag af vulkansk aske og moler i de blottede skrænter.
Som en del af landskabets efterbehandling er en spektakulær søjle af foldet moler blevet efterladt tæt ved Rødstenvej. Dens form har inspireret til navnet Bispehuen. Da man begyndte at udvinde moleret, valgte man at lade dette stykke stå grundet dens specielle "knudrede" aske- og molerlag, på den måde vidner Bispehuen om landskabets oprindelige højde.
På bakken over Bispehuen står bronzeskulpturen ”Molermanden” og ser ud over det menneskeskabte råstoflandskab og bagved det naturlige landskab, fjorden og Livø.
Julekalender spørgsmål 7. dec.
De utrolige molerlandskaber på Fur er skabt i forbindelse med den seneste istid, som sluttede for 20.000 år siden. Men selve moleret er mellem 53 og 55 mio. år gammelt. I moleret er der omkring 200 askelag, der blev spyet ud af datidens vulkaner sammen med damp, lava og skyer af svovlsyre. Moleret gemmer på forbløffende velbevarede fossiler af fisk, fugle, insekter, træ og planter. Tag på fossiljagt på egen hånd eller på en guidet tur med en af geologerne fra Fur Museum.

Det er også på Fur, at du kan møde en stor mangfoldighed af kreative ildsjæle. På Fur er der ikke mindre end 20 atelier og værksteder, der vil åbne sine døre for dig. Det er en speciel oplevelse at fornemme Furs stemning og atmosfære i de forskellige kunstnere, der helt sikkert er et besøg værd, hvis rejsen går omkring Fur.
Kilde-billeder:DestinationLimfjorden