English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2022

19. december - svar
Kender du de danske kunstmalere - også det mindre kendte?
Maleriet: Rodeoscene
Svar: Michael Kvium
Michael Kvium 1955 -
Den danske billedkunstner Michael Kvium  er født og opvokset i Horsens. 
Han startede sin kunstneriske karriere som tegner på Horsens Folkeblad, hvor han tilbragte seks år. Han blev efterfølgende uddannet på det danske kunstakademi i København i 1979-1985 og fik sit kunstneriske gennembrud i midten af 1980’erne. Gennem sit virke har Kvium produceret utallige malerier og udstillet på museer og gallerier i både ind – og udland.

Han er ligeledes kendt for sit samarbejde med performancegruppen ‘Værst’, som bestod af kunstnerkollegaerne Sonny Tronborg, Ingunn Jørgstad og Christian Lemmerz. Flere af hans tidligere værker tager netop udgangspunkt i disse kunstneriske projekter, som blandt andet omfatter performance og film.

I Kviums ouevre ses der en troskab til figuren som emne, fortrinsvist med afsæt i fremstillingen af den mere groteske krop. Hans værker er genkendelige, malerisk smukke, udfordrende og foruroligende på én og samme tid. Malerier, tegninger, akvareller og de grafiske værker har som ofte udgangspunkt i et mere surreelt og abjekt univers.
Ignorants
Gennem sin kunstneriske karriere har Kvium hentet inspiration fra kunsthistoriens store mestre som blandt andet omfatter Michelangelo Merisi da Caravaggio, Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, Rembrandt Harmenszoon van Rijn og Francisco José de Goya.

I Kviums kunstneriske produktion fra 80’erne og til i dag kan iagttages et yderst personligt billedsprog med en kontinuerlig fremstilling af absurde og tabubelagte emner – dog ikke uden den særlige Kviumske humor og morbiditet. Det er et billedunivers, der inviterer beskueren ind i menneskesindets mere mørke og primitive afkroge. Endvidere finder beskueren ofte et særpræget og makabert figurgalleri med androgyne og muterede skabninger. Kvium benytter en tilbagevendende ikonografisk symbolik: cirklen, scenen, forhænget, ægget, citronen, pølsen, bandaget, hjernemassen og så videre.
Forhenværende Statsminister
Poul Nyrup Rasmussen
Kvium er kendt for at konfrontere sit publikum med netop det, vi ønsker at vende ryggen til og fortrænge. En art overskridelsesæstetik, der fungerer i form af lettilgængelige motiver og et realistisk formsprog. Hans kunst kredser om individets grundlæggende eksistensvilkår – det at være til på både godt og ondt. De indholdsmæssige tematikker og tilbagevendende emner tager ofte afsæt i modsætningspar som det afskysvækkende og det dragende, orden og kaos, virkelighed og fantasi og liv og død.

Michael Kvium har også malet portrætter af forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen og forfatteren Villy Sørensen samt H.M. Dronning Margrethe II.

Gennem de senere år har landskabet vundet indpas i Kviums maleri. Ikke som romantisk landskab i sin egen ret, men som kulisse for figurer og fugle. Fælles for motiverne er Kviums ærinde – kunsten skal ikke behage, men berøre, kommentere på og få os til at reflektere over vores indbyrdes forhold og vores behandling af naturen.


Kilde-billeder: HorsensKunstMuseum/ Kunsten/open.smk/VISDA/Wikipedia