English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2023

19. december - svar
Kender du de danske øer - også de mindre kendte?
Svar: Livø
Julekalender Svar Livø
Livoe-julekalender historie
Øens smukke natur og ro, gør at du kan gå i "Livø-mode". Her har man nemlig tid til at stoppe op og nyde roen. 

Livø ligger i Limfjorden ca. 10 km sydvest for Løgstør. For at komme hertil skal man sejle med færgen i 20 minutter fra Rønbjerg Havn. Øen har en fantastisk smuk og varieret natur med et rigt dyreliv på de godt 3 kvadratkilometer. På spidsen af den fredede og utilgængelige Livø Tap lever sæler, mens rådyr og dådyr i flokkevis græsser i skovene og på markerne.

Ca. 100 hektar svarende til en tredjedel af Livøs areal er under plov og dyrkes økologisk. Markerne benyttes bl.a. til forsøg med dyrkning af gamle kornsorter og glutenfrie afgrøder. Herudover er der en besætning på ca. 150 stykker Black Angus-kvæg. Det er en kødkvægsrace, der egner sig fint til naturpleje, og de afgræsser blandt andet også skovbunden i løbet af sommeren.
Livoe-julekalender historie
Livø blev i perioden fra 1911 til 1961 benyttet som en slags delvist åben institution for især udviklingshæmmede kriminelle. Skal du overnatte på Livø, kan du gøre det i din båd eller i de smukke gamle institutionsbygninger som er kernen i Livø Feriecenters drift. Her er plads til ca. 270 overnattende, og derudover er der teltplads og lystbådehavn.
Feriecentret drives af Kjøgemesteren og Oldfruen, der tager imod jer ved ankomst. De driver også Livø Café og Livø Kro, hvor du kan smage på øens skatkammer af råvarer. Selv øens eneste Avlsgård leverer råvarer til kroen - og det hele er selvfølgelig økologisk.

Det er ikke tilladt at medbringe biler, motorcykler og knallerter til øen. Cykler bør heller ikke medbringes til Livø, da afstandene på øen er så korte, at man let kan foretage turene til fods. Af hensyn til dyrelivet på øen må besøgende ikke medbringe hunde.


Julekalender spørgsmål 19. dec.
Er du frisk på det, kan du selvfølgelig også tage din båd, kajak eller jolle til øen, som har en lille havn, der tager pænt imod dig.

En måde at opleve hele øen på er at gå på opdagelse ved hjælp af øens orienteringskort, så du og familien kommer hele øen rundt. Er du og familien til geocaching? Så er der også rig mulighed for det – find skatten og se hvad den gemmer.

Hør om Livøs spændende historie, som omfatter både munke, frihedskæmpere og lægeeksperimenter. På ture fortælles der om Avlsgården, om økologisk landbrug på en ø og gårdens sortpelsede Aberdeen Angus-køer vises frem.


Kilde-billeder: DestinationHimmerland