English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2023

18. december - svar
Kender du de danske øer - også de mindre kendte?
Svar: Hjarnø
Julekalender Svar Hjanø
Julekalender 2022']
Hjarnoe-julekalender historie
Hjarnø er en lille perle i Horsens Fjord, placeret ganske tæt på kysten. For øen ligger kun 5 min. sejlads fra kysten, og her kan du gå ombord i Hjarnøs helt særlige vikingehistorie, besøge en af landets allermindste kirker og opleve øens natur til fods eller på cykel. Derudover er der  spisesteder, butikker, gallerier, fine strande, historiske attraktioner, dyreliv og ikke mindst venlige øboere.
Med kontinuerlige færgeafgange hele dagen, er det let at komme til og fra øen. 
Hjarnø har skiltede vandreruter, som gør det muligt at komme omkring på en stor del af øen. 

Danmarks næstmindste kirke:
Hvor stor en kirke har man egentlig brug for på en ø med lidt over 100 beboere? Ganske som mange andre danske ø-kirker, skiller Hjarnø Kirke sig ud fra kirkerne på fastlandet. Kirken er både nyere og mindre end de østjyske landsbykirker, hvilket er et godt billede på ø-livet, hvor storhed ikke er menneskeskabt, men findes i naturen omkring os.


Hjarnoe-julekalender historie
På Hjarnø ligger 10 velbevarede skibssætninger fra vikingetiden, der let kan besøges, når du er på dagstur til øen. Kalvestenene, som har givet anledning til spændende sagn, er et af de bedste steder i Danmark at opleve synlige tegn på vikingetiden i landskabet.

Et gammelt sagn fortæller, at sagnfiguren Kong Hjarne ligger begravet i skibssætningerne.

I 500-tallet døde Daner-kongen Frode Fredegod og lå død på sit ligbål. Men de kunne ikke tænde bålet, for hans sønner var der ikke til at synge en dødssang for kongen. Derfor trådte den jyske kriger, Hjarne, frem for forsamlingen og sang en sang så smuk, at jyderne efterfølgende udnævnte ham til den nye konge over Jylland. Hjarne konsoliderede sin kongemagt på øen, som er opkaldt efter ham. Her blev han gift med krigerkvinden Alrune, som fik tildelt naboøen Alrø. Sammen fik de en søn, der kom til at hedde Endlau. Ham tildelte de Endelave. Sammen konsoliderede den jyske kongefamilie deres magt ved indløbet til Horsens Fjord.
Julekalender spørgsmål 18. dec.
Men freden varede ikke ved i Kong Hjarnes jyske kongerige. Snart vendte Frode Fredegods sønner tilbage fra vikingetogt og erklærede krig mod Kong Hjarne. Det endte med et stort slag, hvor Kong Hjarne, hans slægt og hans jyske hær blev dræbt. Sagnet siger, at den nye Kong Fridleif trods alt ønskede at ære Kong Hjarne ved at begrave ham i de skibssætninger, som stadig står på Hjarnø den dag i dag.

Fortællingen om Kong Hjarne er blot en myte, der blev nedfældet af Saxo, men for få år siden var der en ung kvinde, som fandt Danmarks største guldskat på Hjarnø. Guldskatten var fra samme periode og indikerer, at Hjarnø har været hjemsted for magtfulde familier. Det er dog uvist, hvem der blev begravet i Kalvestenene.

Oplev  Hjarnø fra ladet af en traktor. Kom med på guidet tur og hør historier fra de lokale om alt fra natur til historie og dagligdagen på øen. På denne rundtur oplever du alt det bedste som øen har at byde på.
Kilde-billeder:DestinationKystlandet