English flagDanish flag

18. december

Kender du Danmark... også de mindre kendte steder?
Fattiggården ligger i Svendborg og blev bygget i 1872.
 
Grubbemøllevej 13, 
5700 Svendborg

Fattiggård i godt 100 år

I 1872 blev Fattiggården i Svendborg bygget, og det var med stor stolthed, at byen kunne åbne en for tiden så moderne og fremsynet anstalt for alle dem, som ikke kunne klare sig selv, eller som man mente trængte til genopdragelse.

Når man passerede porten til Fattiggården, blev man ’indlagt’. Man mistede sine borgerlige rettigheder: Stemmeret, ejendomsret, værgeretten over ens børn samt retten til at gifte sig. Det blev vurderet, om man var ’værdigt eller uværdigt trængende’. De værdige skulle bo i Forsørgelsesanstalten, hvor man f.eks. fik lov at sove i senge med madrasser. De uværdige skulle bo i Arbejdsanstalten. Her var der tremmer for vinduerne, pigtråd på murene, og man blev opdelt i kvinder og mænd. Begge steder var der arbejdstvang.

Frem til 1961 fungerede Fattiggården som en anstalt, hvor man mistede sin frihed. Stedet var i funktion frem til 1974, hvor det blev lukket - som en ’skamplet på byen’.

De 4 fløje

De gamle bygninger står, som da de blev opført under navnet Svendborg Kjøbstads Fattig- og Arbejdsanstalt. Bygningerne vidner om de fysiske forhold, fattiglemmerne levede under på Fattiggården, men også om den skam og isolering som fulgte med et ophold på Fattiggården.
Komplekset består af fire bygninger, der tilsammen danner et gårdområde opdelt i tre adskilte gårde – hvoraf én var til mændene og én var til kvinderne.

Østfløjen indeholder Svendborg byhistoriske arkiv, søfartarkivet samt administrationskontorer.
I nordfløjen findes bl.a. opsynsmandens gamle lejlighed nøjagtig som sådan en så ud i 1950'erne. Der er også et klasseværelse og et måtteværksted samt en sygekassernes mindestue.
I nordfløjen var indrettet arbejdsanstalt. Det var et sted for arbejdsløse, hjemløse, misbrugere og letlevende kvinder. De måtte arbejde meget ved et ophold her, og blev behaldlet ringere end dem i sydfløjen.
I stueetagen i sydfløjen findes fattiggårdsudstillingen, hvor man kan se, hvilke forhold byens fattigste måtte leve under. Alt er forsøgt bevaret i sit oprindelige udseende. 1. sal i samme fløj bruges til den permanente udstilling om de danske børnehjems historie: 'Du skal ikke tænke på din mor og far.
I Vestfløjen, hvor der tidligere var en lille kirkesal med tilhørende lighus, er nu billetkontor,butik og café.
Fattiglemmerne havde også en have. Den ligger bag nordfløjen og er også åben, men den ser dog ikke ud, som den gjorde dengang.

Forsorgsmuseet - Fattiggården

I de unikke bygninger kan du opleve en vigtig del af historien om Danmarks forsorg. Her er dørene åbnet til en ellers lukket verden. Her formidles historier om de mange mennesker, som levede eller lever på samfundets skyggeside: De fattige, de syge, de hjemløse, de ”utilpassede” og de forældreløse. Kom ind bag murene og se hvor de indlagte sov, spiste, arbejdede, blev vasket – og straffet. Oplev vaskerummet, som stammer helt tilbage fra 1872. Eller se et af soverummene, hvor man ikke selv valgte, hvem man sov med. På 1. sal finder du opsynsmandens lejlighed. Fra slutningen af 1940'erne boede Ove med sin kone Inger og deres piger, Lisa og Kirsten, her. Inger arbejdede i Fattiggårdens køkken, og Ove arbejdede som opsynsmand helt frem til 1974. Lejligheden fremstår næsten som dengang, og meget interiør stammer fra familien, som var glade for at bo og arbejde på Fattiggården.