English flagDanish flag

BB-Hotels Julekalender
2022

14. december - svar
Kender du de danske kunstmalere - også det mindre kendte?
Maleriet: Vinter Eventyr
Svar: Carl-Henning Pedersen
Carl-Henning Pedersen 1913-2007
Carl-Henning Pedersen er ikke uden grund ofte blevet betegnet som eventyrets maler. Hans billedverden befolkes af væsener, der synes at være af en anden verden - magiske og fortryllende. De svævende figurer og den blå farveskala er hans varemærker, og det karakteristiske, ekspressive, fabulerende og poetiske billedsprog er kendt og elsket af et stort publikum. Det er ganske vist rundet af det moderne, abstrakte maleri - men ingenlunde forestillingsløst. Hans billedverden er fra første færd karakteriseret ved tilbagevendende figurer, som sammensættes i stadig nye konstellationer: fugle, sole, heste og skibe.

Carl-Henning Pedersen blev født i København. Hans familie tilhørte arbejderklassen, og Carl-Henning Pedersen voksede op med et stærkt politisk engagement. Som ung drømte han om at blive komponist eller arkitekt, men et ophold på Den Internationale Højskole i fik imidlertid afgørende betydning for her. Her mødte han Else Alfelt, som introducerede ham for malerkunsten. Parret blev gift, og i 1936 debuterede de begge på Kunstnernes Efterårsudstilling i København.
Den tyrkiske tromme
Carl-Henning Pedersen var også med, da den legendariske CoBrA-bevægelse blev dannet i 1948. Her fandt han ligesindede kunstnere, der delte hans idéer om en kunst baseret på frihed, fantasi og spontanitet. Carl-Henning Pedersens udstillingsaktiviteter tog til op igennem 1950'erne. Han modtog Eckersberg Medaljen i 1950 og Guggenheimprisen i 1958. Det internationale gennembrud kom i 1962, hvor han var Danmarks officielle repræsentant på Biennalen i Venedig. Året efter hædredes han med Thorvaldsen Medaljen.

Med udsmykningsopgaver i 1960'erne og -70'erne markerede Carl-Henning Pedersen yderligere sin position som en af Danmarks store kunstnere med en række monumentale udsmykningsopgaver for H.C. Ørsted Instituttet , Angligården , John F. Kennedy-skolen i Gladsaxe og Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning.

I 1983 påtog Carl-Henning Pedersen sig - på opfordring af Statens Kunstfond - udsmykningen af Ribe Domkirke. Han valgte et udsmykningsprogram, der omfattede mosaikker, glasmosaikker og kalkmalerier, og han gengav de bibelske fortællinger i sin egen meget personlige fortolkning, der skabte stor debat i de trykte medier.


Rød ildfugl
Carl-Henning Pedersen har internationalt markeret sig med en række fornemme udstillinger på kunstmuseer og gallerier verden over, og han er repræsenteret på nogle af de største museer. Gennem årene har der ofte været bud efter ham, og hans værker udstilles konstant i ind- og udland.

Indtil Else Alfelts død i 1974 levede parret tæt sammen i et inspirerende livs- og arbejdsfællesskab. Elses død betød ikke blot et farvel til Carl-Henning Pedersens elskede livsledsager, men også til hans nærmeste kritiker og arbejdskollega igennem 40 år. I 1975 mødte han under et ophold i Jerusalem den norske fotograf og kunstner Sidsel Ramson. Få år efter giftede de sig, og mødet med Sidsel Ramson markerede et vendepunkt i hans liv, der også fik kunstnerisk betydning. Malerierne er i kunstnerens modne år blevet stadig friere og mere glødende i farven.
Kilde-billeder: chpeamuseum/VISDA/Wikipedia